Anar al contingut principal

Només el 35% de les empreses ofereix itineraris formatius als seus equips

25/04/2024

El 79% de les empreses posa el focus a crear un entorn de treball més flexible i conciliable com un element que no ha de faltar en l'estratègia d'Experiència Emprat.

Segons l'estudi, conéixer els Moments Wow i treballar els Pain Points és determinant per a la continuïtat de l'equip en l'empresa.

El món de l'empresa té un gran repte per davant quant a la retenció de talent es refereix, sent la satisfacció de l'equip més important que mai. Què fa que un col·laborador se senta compromés amb el seu treball i amb l'empresa? Quin és el secret darrere d'una relació duradora entre equips-companyia? Axis Corporate, part de Accenture, a través del seu estudi ‘Experiència d'Empleat a Espanya’ ha revelat quals són els punts de millora i revela els secrets d'aquest viatge laboral, des de l'atracció inicial fins al comiat, i destaca la importància d'identificar els Moments Wow i els Pain Points en el Employee Journey.

El 78% de les empreses no han aconseguit encara harmonitzar els seus enfocaments en les estratègies Experiència de l'Empleat segons l'estudi. Aquesta és una de les conclusions a les quals ha arribat la companyia amb la seua investigació, obrint el debat sobre els motius pels quals les companyies s'animen o no a començar amb aquest procés. Un dels possibles motius que es planteja és la falta de coneixement de les metodologies, la qual cosa pot estar dificultant la seua implementació de manera més generalitzada.

Els enfocaments metodològics per a l'Experiència d'Empleat ofereixen un ventall d'eines dissenyades meticulosament per a atendre les necessitats i expectatives dels col·laboradors en totes les fases de la seua interacció amb l'organització. Segons l'estudi sobre l'Experiència d'Empleat a Espanya, és important centrar-se en diversos punts entre els quals destaquen els arquetips d'empleats, el employee journey o els moments de la veritat, a més de l'ecosistema d'escolta activa, la proposta de valor o el mesurament de l'experiència emprat. Aquests elements són fonamentals per a promoure el compromís, la motivació i el benestar dels treballadors, assegurant així una implementació efectiva de l'estratègia.
Cuidar les eixides de l'equip, un compte pendent

L'estratègia d'Experiència Emprat consta d'un inici i una etapa final, relacionats amb l'arribada i eixida de l'equip. Es destaca que les fases més desenvolupades són «Entrar» i «Vincular», mentre que la menys madura és «Finalitzar». Aquesta disparitat assenyala una oportunitat de millora en l'etapa de desvinculació, especialment en organitzacions on els *exempleados poden continuar sent consumidors. Les empreses líders en aquesta àrea aborden totes les fases equitativament.

Addicionalment, les companyies han de treballar amb insistència la resta de fases intermèdies: creixement, vincles i canvis. Segons l'estudi només el 35% de les empreses ofereixen itineraris formatius combinades amb converses de desenvolupament amb el seu responsable. La fase de ‘créixer’ té un paper crucial en l'Experiència de l'Empleat en determinar la seua fidelitat, productivitat i compromís. És durant aquest període que els empleats troben oportunitats de desenvolupament professional i personalitzades, com a programes d'aprenentatge, avaluació de l'acompliment i mentoria, la qual cosa els permet aconseguir noves metes i sentir-se valorats en el seu rol.

Moments Wow vs. Pain Points

Un dels temes més interessants és el de la construcció del *Employee *Journey *Map, que traça el cicle de vida del col·laborador, des de la seua primera interacció com a candidat potencial fins al moment en què decideix seguir la seua carrera en un altre lloc. Aquest viatge no sols abasta l'etapa de reclutament i selecció, sinó que també s'endinsa en la integració, el desenvolupament professional, i finalment, la transició cap a noves oportunitats.

És determinant en la construcció de l'Experiència Emprat Identificar moments significatius o «touchpoints«, que representen eixes situacions on la persona interacciona d'algun mode amb l'empresa i que li generen determinades vivències que influeixen al seu torn en els seus nivells de satisfacció, compromís i productivitat. Aquests moments poden ser memorables («Moments Wow») o decebedors («Pain Points«). Identificar-los ajuda a mantindre un enfocament estratègic i millorar l'experiència de l'empleat.

És crucial detectar tant el que està perjudicant l'empleat com el que està beneficiant-lo, per a potenciar i trobar solucions efectives. Aquests Moments Wow i Pain Points són parts essencials del Employee Journey i proporcionen insights valuosos per a optimitzar l'experiència de l'empleat i enfortir la seua relació amb l'empresa.
Fidelització del talent, la major preocupació de les empreses

La fugida de talent és un dels majors maldecaps de les empreses, per la qual cosa és important treballar una forta proposta de valor cap als equips i futurs membres de l'equip. Segons l'estudi realitzat per Axis Corporate, part de Accenture, el 79% de les empreses posa el focus a crear un entorn de treball més flexible i conciliable com un element que no ha de faltar en l'estratègia EX.

Per a això, hem d'anar més enllà d'oferir incentius financers. Resulta igualment valuós considerar aspectes com la flexibilitat en l'horari, oportunitats de desenvolupament continu, promocions i l'existència d'un pla de carrera dins de l'organització. Durant l'etapa de Vincular és recomanable dur a terme un seguiment continu del compliment d'expectatives i vivències de la persona treballadora en moments tan rellevants com el dia a dia amb el seu *manager i les relacions entre parells, en quin grau troba òptims la comunicació, els recursos, les eines, els processos i l'organització del treball, en quina mesura percep que pot mantindre un equilibri entre la vida professional i personal i sent que la seua contribució és reconeguda a nivell econòmic i emocional.

Consulta la notícia original ACI