Anar al contingut principal

Si deixo el treball tinc dret a atur? Quatre únics casos en els quals és possible

12/02/2024

Es pot deixar el treball voluntàriament i cobrar l'atur? És el dubte a la qual s'enfronta molts treballadors que no estan contents en el seu entorn laboral. Un 16% dels espanyols es planteja deixar el treball, segons un estudi de *Infojobs. Un salari més alt és el principal motiu, però no l'únic. Reduir l'estrès laboral i treballar en un projecte més motivador estan just després. Tots dos també formen part dels motius per a deixar un treball per voluntat pròpia. Presa la decisió cal tenir en compte aquestes condicions i requisits per a sol·licitar la prestació per desocupació.

No, amb caràcter general si deixes el teu treball de manera voluntària, no tens dret a cobrar l'atur. Segons expliquen des del Servei Públic d'Ocupació Estatal (*SEPE), per a poder cobrar la prestació per desocupació és necessari que la baixa en el treball no sigui voluntària.

La raó és molt senzilla. El sistema de protecció per desocupació està pensat per a cobrir als qui no tenen ocupació perquè no troben treball. Aquest objectiu no encaixa amb els qui tenint una ocupació, prefereixen deixar-lo per a cobrar l'atur. No obstant això, existeixen quatre excepcions a la norma general.

Quan pots cobrar l'atur després d'acomiadar-te de l'empresa

La normativa entén que hi ha situacions en les quals sí que és possible anar-se voluntàriament de l'empresa i cobrar l'atur. Es tracta de quatre supòsits que estan relacionats un canvi en les condicions laborals o dolenta praxis per part de la companyia.

En concret, la Llei de l'Estatut dels Treballadors entén que també estaran en situació legal de desocupació els treballadors que abandonin de manera voluntària el seu treball:

  • Quan les condicions laborals canvien substancialment i suposen un menyscapte de la dignitat del treballador. Aquí s'inclouen canvis en la jornada, l'horari i distribució del temps de treball, règim de treball a torns, el salari, el sistema de remuneració i quan les funcions del treballador canvien i ja no s'adaptin a la seva titulació o siguin inferiors al seu grup professional.
  • Quan es doni un supòsit de mobilitat geogràfica que inclogui la necessitat de canviar de residència per part del treballador.
  • En cas de retards continuats en el pagament del salari o quan l'empresa deixa a deure el sou al treballador.
  • Quan l'empresari incorre en un incompliment greu de les seves obligacions, excepte en casos de força major. Aquí també aplica si l'empresari es nega a readmetre als treballadors després d'una sentència judicial que l'obligui a fer-ho.

En qualsevol d'aquestes quatre situacions el treballador tindrà dret a l'atur encara que sigui ell qui marxi de l'empresa. I és que, en aquests casos el *SEPE entén que l'empleat no volia deixar l'empresa, però que la companyia li ha empès a fer-ho. En altres paraules, que la decisió no és voluntat del treballador en realitat.

El parany de no superar el període de prova

Sempre hi ha els qui no es conformen amb un "no" com a resposta i busquen saltar-se la normativa. La forma més habitual de fer-ho és canviar de treball i no superar el període de prova, moltes vegades en empreses de coneguts i amics.

Abans de llançar-se cal saber que el *SEPE persegueix aquest tipus de moviments. Per a poder cobrar l'atur després de canviar de treball hauràs de romandre almenys tres mesos en l'empresa per a poder cobrar la prestació per desocupació.

Així és com el SEPE es protegeix dels qui canvien de treball per a buscar un acomiadament, encara que també es poden donar casos on paguin justos per pecadors. És a dir, els qui sí que volen un nou treball, només que les coses no salin com ells volien i els acomiaden. En aquest cas poden veure's sense ocupació i sense atur.

No sols es perd l'atur, també la indemnització per acomiadament

Marxar-se de l'empresa per voluntat pròpia també afecta a la indemnització per acomiadament.

Quan el treballador deixa l'empresa no té dret a indemnització, encara que sí que ho té a cobrar la quitança. Aquesta quitança es percep sempre que cessa la relació laboral i inclou els salaris pendents, més les vacances no gaudides i les comissions per objectius.

Consulta la notícia original ACI