Anar al contingut principal

La Generació Z, la més activa del mercat laboral: suposa el 50% de les noves contractacions

19/02/2024

EAE Business School i DCH (Organització Internacional de Directius de Capital Humà) s'han tornat a unir per a elaborar el VIII Baròmetre DCH sobre la Gestió del Talent a Espanya, Portugal i Llatinoamèrica, en el qual es constata, entre altres conclusions, la cerca constant de nous talents per part de les empreses, especialment de perfils júnior.

L'informe, elaborat a partir d'una mostra formada per directius de RH de la Península Ibèrica i Llatinoamèrica, assenyala que els llocs amb menys experiència han suposat més del 50% de les contractacions per a un quasi 40% de les empreses, mentre que els middle management van ser més del 50% de les noves incorporacions, en el 13% de les empreses. Només el 10% de les organitzacions va afirmar que no han contractat cap perfil sènior en l'últim any. Aquestes noves incorporacions s'han concentrat, sobretot, en els departaments de Logística i operacions, així com en Comercial.

Per a Carina Mellit, Directora del Strategic Research Center en EAE Business School: “ens trobem en un entorn empresarial en contínua transformació, que està fent també evolucionar als departaments de recursos humans i persones. Per això, la capacitat per a adaptar-se i migrar cap a un model de gestió d'equips adaptat a les prioritats i necessitats de cada persona s'ha convertit en un pilar estratègic per a les organitzacions”. “Les empreses que siguen capaces d'implementar estratègies personalitzades, adoptar noves tecnologies i fomentar una cultura d'inclusió i col·laboració tindran un clar avantatge en la captació i retenció del millor talent”, afig Mellit.

CERCA DE TALENT EN TIKTOK

El VIII Baròmetre també indica que la majoria de les persones, més del 75%, se centren en el salari a l'hora de girar de treball, seguit de la falta d'expectatives en la seua carrera (quasi 57%), l'estil de lideratge (31,40%) i la flexibilitat laboral (26,45%).

A l'hora d'aprofundir en el canal de reclutament, l'informe constata grans diferències segons l'edat i el perfil de l'empleat. Així, TikTok (100%), Instagram (96,77%) i X i Facebook (88%) recluten al talent júnior, mentre que Linkedin s'utilitza per als comandaments intermedis i els *Headhunters per als comandaments directius.

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

El VIII Baròmetre també posa de manifest el moment d'efervescència tecnològica que les empreses estan vivint, especialment la IA, que és un factor imprescindible per a atraure a nous talents per al 70,97% dels directors de RH. A més, el Baròmetre DCH també assenyala que un dels grans reptes per a les organitzacions serà com integrar en la gestió de persones les noves eines de IA, que poden ajudar a millorar l'experiència de l'empleat i a accelerar els processos de selecció i avaluació de candidat.

FORMACIÓ SUPERIOR

Igualment, l'estudi també reafirma la importància de formar-se en escoles de negoci, ja que la seua influència en el reclutament de júniors ascendeix a un 59,7% (48,73% en l'anterior Baròmetre) i a 16,42% en el dels sèniors (enfront del 12,18% de l'any passat). A més, les empreses cada vegada més aposten per desenvolupar programes corporatius de reclutament.

Com a repte per a les organitzacions, el VIII Baròmetre evidencia la necessitat d'iniciatives per a atraure de talent sènior —un 78,74% dels directius va reconéixer que no té—, i a dones *STEM, els programes de les quals només estan en una de cada tres (29,9%) companyies.

Respecte a màsters, els MBA continuen sent l'opció més valorada pel 63% directors de RH, en franc creixement, seguit de la formació en IT, en Gestió de projectes i en Màrqueting.

A l'hora de fomentar la fidelització i vinculació dels equips, la investigació de DCH i EAE Business School confirma la tendència d'implantació de models de treball híbrids com a mesura per a aconseguir un major compromís dels professionals. A més, en aprofundir en el salari emocional, l'horari flexible és l'opció més estesa en les organitzacions, creixent un 18% en els últims dos anys. Per primera vegada en l'històric de baròmetres, Salut i Benestar apareix, per primera vegada, com una variable important per a impulsar el compromís de l'empleat, confirmant que el Corporate Wellbeing com una de les tendències de treball en les àrees de People Management.

DESVINCULACIÓ

Quan un empleat decideix abandonar l'equip, el Baròmetre constata la importància de l'entrevista de desvinculació, present en el 90% de les organitzacions, com a eina per a identificar els factors de rotació professional.

OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE (ODS)

Un altre dels factors que influeixen en la gestió el talent és la sostenibilitat de les empreses. Així, igual que en altres edicions, es percep una creixent preocupació dels directius de RH per integrar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (*ODS) en la gestió d'equips. Els objectius d'Igualtat de gènere i Salut i Benestar són els més estesos entre les empreses, amb gran diferència sobre la resta, si bé el *ODS de Reducció de les Desigualtats va registrar un important augment, d'un 258%, en aquests 3 anys, passant de 7,36% a 26,39%.

La rellevància d'aquests objectius sostenibles també es reflecteix entre els directors de RH, ja que els integren en la seua agenda de treball i a través de la gestió del talent, són conscients de la seua contribució per a aconseguir complir-los. Si bé, també és important assenyalar que el 11,81% d'empreses que encara no treballa sobre cap dels ODS.

Consulta la notícia original AQUI