Anar al contingut principal

Aquests són els errors que no cal cometre en una entrevista de treball

24/01/2024

Una entrevista de treball és un moment molt important en la vida de molts treballadors, uns minuts que poden fer que s'aconsegueixi el treball desitjat o no, i encara que els entrevistadors són conscients que els candidats puguin tenir uns certs nervis previs a l'entrevista, hi ha una sèrie de comportaments durant el procés de contractació que poden acabar amb les possibilitats d'un candidat d'aconseguir el lloc de treball.

Segons un recent estudi realitzat per Ringover.es, la impuntualitat, no buscar informació sobre l'empresa abans de l'entrevista o dir malament el nom i no vestir adequadament són algunes de les principal causes de rebuig per als responsables de Recursos Humans en les entrevistes presencials de treball. Mentre que en les videotelefonades el pitjor és connectar-se tarda, parlar amb altres persones, no encendre la cambra o tenir gent o objectes estranys darrere. Per la seva part interrompre al responsable de contractació mentre parla, conduir o menjar i beure mentre realitzen l'entrevista, la qual cosa no cal fer si s'està al telèfon

L'equip de Ringover.es ha realitzat una enquesta a 200 responsables de Recursos Humans amb experiència en entrevistes de treball preguntant-los sobre els comportaments dels candidats que més els dissuadien a l'hora de contractar-los. S'ha preguntat als enquestats sobre la seva experiència amb les entrevistes presencials, així com amb els processos de contractació a distància, com les videotelefonades i les trucades telefòniques i aquestes són les conclusions:
Entrevistes presencials

És clar que un imprevist li pot ocórrer a qualsevol persona en qualsevol moment i és impossible predir el que ens oferirà la vida. No obstant això, quan es tracta d'entrevistes de treball, gairebé no hi ha cap excusa per a arribar tard. I és que, no hi ha res que cridi més l'atenció dels responsables de Recursos Humans com que un candidat que no sàpiga gestionar el temps, especialment en llocs en els quals la gestió de terminis és essencial.

El 35,8% dels enquestats afirma que la impuntualitat va ser el que més el va molestar d'un candidat, per sobre de que no hagi investigat adequadament l'empresa o el lloc de treball abans de l'entrevista (30,7%), que s'equivoqui de nom de l'empresa durant l'entrevista (28,4%), no vestir adequadament (28,2%) o discutir sobre temes personals (25,4%).

Un ús excessiu de paraules dubitatives tipus “*uhmm o *Ehhh” (25,3%) o de falques com: és a dir, llavors, no?, és a dir… (24,7%), *reagendar l'entrevista el mateix dia (24,7%), fer bromes (24,5%), dir malament el nom de l'entrevistador (24,4%), o no realitzar preguntes al final de l'entrevista (20,3%) són els altres comportaments que més molesten als entrevistadors.
Entrevistes per videotelefonada

Encara que el 95% dels enquestats afirma que continuen preferint fer l'entrevista de manera presencial, les entrevistes per videotelefonada o per telèfon cada dia són més utilitzades pels departaments de Recursos Humans de les empreses, almenys per a fer una primera selecció si hi ha molts candidats.

Igual que passa amb les presencials, arribar tard, o en aquest cas, connectar-se tarda és el que més molesta als entrevistadors (38,4%). I, encara que els candidats es trobin en la seva pròpia casa i tinguin una mica menys de pressió, l'etiqueta i les bones formes continuen sent importants per als responsables de contractació. Un altre motiu més destacat és que el candidat parli amb algú fora de cambra durant l'entrevista (30,1%). Per si no fos prou, el 30% dels directius van assenyalar que el fet que la cambra del candidat no estigués encesa era un senyal d'alarma important.

La pandèmia de la COVID-19 va deixar al descobert les zones grises de l'etiqueta en les videoconferències, amb treballadors en calçotets, familiars passant per darrere o decoracions sorprenents a les habitacions, i precisament aquestes són algunes coses que poden descartar-nos d'una lloc de treball segons l'enquesta realitzada. I és que tenir algun objecte inapropiat al fons (27,1%), que algú aparegui per darrere (25,9%), no vestir de manera adequada (25,5%) o no cuidar l'aparença personal (25,4%)

Finalment, comptar amb un bon equip i triar correctament el lloc on fer l'entrevista també pot fer que aconseguim el lloc o no, i és que realitzar la videotelefonada des d'una cafeteria (24,8%) o des d'un parc (24%), sofrir interferències tècniques (23,9%) o apagar el micròfon mentre es parla (23,2%) també causen mala impressió entre els entrevistadors.
Entrevistes telefòniques

Les entrevistes telefòniques poden ser descoratjadores. Al no haver-hi contacto visual ni llenguatge corporal per a establir una bona relació, tant les persones més introvertits com les extravertides s'enfronten a una altra mena de dificultats. No obstant això, sovint s'utilitzen per a agilitzar el procés de contractació i estalviar temps i recursos. Els candidats poden explicar el seu currículum en un entorn informal abans que s'examini la seva experiència en persona. De fet, el 82% dels enquestats ha recorregut alguna vegada a una trucada telefònica per a entrevistar un candidat.

Encara que el procés pugui semblar senzill, els aspirants a un lloc de treball poden fer una impressió equivocada que pot acabar ràpidament amb la seva candidatura. Segons l'estudi, el major senyal d'alarma és quan interrompen abans que el responsable de contractació acabi de fer una pregunta o mentre està parlant. El 33,8% dels caps van dir que aquest era el seu major motiu de rebuig a l'hora de contractar, pitjor que els candidats que utilitzen l'altaveu (33,1%)o els que fan l'entrevista mentre condueixen o realitzen una altra activitat (32,1%).

Finalment, que s'escolti soroll de fons (31,9%), menjar o beure durant la crida (30,8%), badallar (30,3%) o no contestar a la primera (29,9%) també poden afectar negativament les aspiracions d'un candidat.

Patricia Mampel, Responsable de marca i continguts de Ringover a Espanya apunta que: “Una entrevista de treball és un moment crucial en la vida de molts treballadors, en tan sols uns minuts es pot aconseguir el treball desitjat o donar una molt mala imatge per detalls que per als responsables de Recursos Humans són molt importants, ser impuntual, no vestir adequadament, interrompre a l'entrevistador, no tenir una bona connexió o fins i tot que apareguin persones per darrere si estem fent una videotelefonada són errors que no es passen per alt i que poden tirar al trast les possibilitats d'un entrevistat. Des de Ringover, esperem que aquest estudi ajudi molts candidat a saber quins són els errors que no han de cometre en una entrevista de treball.”

Consulta la notícia original ACI