Anar al contingut principal

Quines són les posicions més demandades i millor retribuïdes del sector industrial?

16/02/2024

L'Enginyer electrònic és el perfil millor retribuït de tots els analitzats per al sector, amb un sou que en autonomies com la Regió de Múrcia pot estar en 33.000 euros bruts anuals per a les posicions de més experiència, però que en altres com el País Basc pot aconseguir els 42.000 euros.

Avui es presenta la tercera edició de la Guia Salarial Adecco Industrial, una completa anàlisi de les remuneracions en 2024 a Espanya per a un sector clau en l'economia del nostre país, centrant-se en les nou posicions més demandades en l'actualitat, amb salaris màxims de fins a 40.000 euros bruts anuals.

Situació actual del sector

El sector industrial juga un paper molt important en l'economia espanyola. Prop de 194.000 empreses componen el teixit industrial del nostre país, on treballen al voltant de 2.726.000 persones. Aquest sector representa un 15, 3% del PIB nacional. A més, és, dels tres grans sectors econòmics, el que té un salari mitjà més elevat, amb 2.040 euros mensuals.

La seva transcendència econòmica i social ha posat en evidència la necessitat de disposar d'un teixit industrial fort, recobrant l'atenció de l'agenda actual de la política econòmica, molt oblidada en els últims anys.

El sector industrial a Espanya, igual que en altres llocs, enfronta una sèrie de desafiaments i experimenta tendències específiques pel que fa a l'atracció i retenció de talent. Aquests desafiaments i tendències, moltes vegades relacionats amb la digitalització i la sostenibilitat, poden variar segons la la seva indústria i la grandària de l'empresa, però en tots ells hi ha un denominador comú: *fidelizar al millor talent per a tenir una indústria encara més competitiva.

En paraules de Benjamín López, director sectorial de Grups Industrials en *The Adecco *Group: “la Indústria espanyola s'enfronta a grans reptes en matèria de talent: necessitat de més formació en habilitats tècniques, envelliment de la mà d'obra sense relleu generacional, globalització, seguretat laboral… Per a abordar aquests desafiaments i aprofitar les tendències emergents, les empreses del sector poden desenvolupar estratègies de gestió de talent que incloguin el desenvolupament d'habilitats, la promoció de la diversitat i la inclusió, l'adopció de tecnologies emergents i la millora de la cultura laboral i la seguretat en el treball”.

“A més, la col·laboració amb institucions educatives i programes d'aprenentatge pot ser clau per a l'atracció de talent jove i la formació d'una nova generació de professionals en la indústria”, recalca el director sectorial de Grups Industrials del Grup Adecco.

Tendències per a 2024

A continuació, algunes de les tendències que ja són clau en el sector industrial a Espanya i que prendran encara més força enguany són:

  • Digitalització de la indústria 4.0: la indústria s'està movent cap a la digitalització i l'adopció de tecnologies de la Indústria 4.0, com l'automatització, la Internet de les coses (*IoT) i la intel·ligència artificial. Això ha generat una creixent demanda de professionals amb habilitats tècniques i experiència en tecnologia de la informació i automatització.
  • Energia sostenible i medi ambient: la sostenibilitat i la responsabilitat ambiental són tendències importants en la indústria. Les empreses busquen professionals amb coneixements en energies renovables, eficiència energètica i pràctiques respectuoses amb el medi ambient.
  • Formació i desenvolupament d'habilitats: la ràpida evolució de la tecnologia i la digitalització requereix una formació i desenvolupament continus d'habilitats en la força laboral. Les empreses estan invertint en programes de formació per a capacitar al seu personal en habilitats tècniques rellevants.
  • Robòtica i automatització: la robòtica i l'automatització estan exercint un paper important en la indústria, la qual cosa impulsa la demanda de professionals amb experiència en disseny, programació i manteniment de robots industrials i sistemes automatitzats.
  • Gestió de la cadena de subministrament: la gestió eficient de la cadena de subministrament és essencial en la indústria. Els professionals amb experiència en logística, gestió d'inventaris i planificació de la cadena de subministrament són cada vegada més valorats.

Aquestes tendències faran necessària la selecció i contractació de perfils específics que queden recollits en la present guia.

La Indústria necessita del millor talent

L'atracció i retenció del millor talent humà i la bona gestió del mateix seran determinants perquè el sector industrial pugui fer front als desafiaments actuals, entre els quals trobem:

  • Escassetat d'habilitats tècniques: Un dels principals desafiaments és l'escassetat de professionals amb habilitats tècniques específiques, com a enginyers/as, tècnics/as i experts/as en automatització. La competència per aquest talent és alta.
  • Envelliment de la força laboral: Molts treballadors en la indústria tenen una edat avançada, la qual cosa planteja preocupacions sobre la renovació de la força laboral i la transmissió de coneixements i experiència. La falta de relleu generacional en les plantilles comença a ser un repte imminent.
  • Atracció de talent jove: Atreure a professionals joves i talentosos a la indústria pot ser un desafiament, ja que sovint es percep com menys atractiva en comparació amb altres indústries, com la tecnològica.
  • Globalització: Les empreses en el sector industrial poden enfrontar la competència global tant per clients com per talent. La mobilitat internacional de professionals és comuna.
  • Seguretat laboral: La seguretat en el treball és un aspecte crític en la indústria, i mantenir alts estàndards de seguretat és un desafiament constant.
  • Retenció de talents: Una vegada que s'atreu a professionals talentosos, retenir-los pot ser un desafiament, especialment si sorgeixen oportunitats més atractives en altres empreses o sectors.
  • Els perfils clau del sector i els seus salaris

Adecco Industrial presenta els nou perfils més demandats del sector i les seves taules salarials per a aquest 2024.

Enginyer/a electrònic

Aquest perfil és el millor retribuït de tots els analitzats per al sector industrial, amb un sou que en autonomies com la Regió de Múrcia pot estar en 33.000 euros bruts anuals per a les posicions de més experiència però que en altres regions com el País Basc pot aconseguir els 42.000 euros.

Aquest/a professional està capacitat en el disseny, desenvolupament i manteniment de sistemes electrònics des de dispositius individuals fins a sistemes complexos, com a circuits integrats, sistemes de control i equips de telecomunicacions.

Demand planner

La banda salarial d'aquest perfil, un dels més demandats en els últims anys en el sector, pot anar des dels 30.000-32.000 euros bruts anuals en autonomies com la Regió de Múrcia o Castella-la Manxa, i arribar a aconseguir els 40.000 euros en regions com Catalunya, el País Basc o la Comunitat de Madrid, per a la seva banda més alta.

Aquests/as professionals són responsables d'analitzar dades de vendes, tendències del mercat i pronòstics de demanda per a optimitzar la planificació de la producció i la gestió d'inventaris, garantint el subministrament adequat de productes i minimitzant costos.

Supervisor/a de línia

La seva retribució mitjana pot anar des de 32.000 euros a l'any en autonomies com Castella-la Manxa (en posicions amb més d'una dècada d'experiència) a 40.000 euros en autonomies com Catalunya, la Comunitat de Madrid o el País Basc.

Aquest/a professional és la persona responsable de supervisar i coordinar les activitats de producció d'una línia d'acoblament o producció. Assegura el compliment dels estàndards de qualitat, seguretat i eficiència i gestionant al personal al seu càrrec.

Tècnic/a de manteniment
El salari d'aquest perfil al nostre país, amb una alta demanda en els últims anys, pot anar des dels 28.000 euros anuals de la Regió de Múrcia, Andalusia o de la Comunitat Valenciana, fins als 38.000 euros bruts a l'any que percep en la seva franja més elevada un professional al País Basc.

Figura necessària per al correcte funcionament de qualsevol planta industrial, aquest perfil s'encarrega d'assegurar el funcionament òptim dels equips i la maquinària. Realitza inspeccions, diagnòstics i reparacions preventives i correctives.

Frigorista

Aquests/as professionals es mouen en una forqueta salarial que part, en la seva franja superior, de 30.000 euros anuals bruts en zones com Astúries, la Comunitat Valenciana, Andalusia, Aragó o Castella i Lleó, fins als 35.000 euros de Catalunya o el País Basc.

Els/as frigoristes són els especialistes en sistemes de refrigeració i aire condicionat, responsables del disseny, instal·lació, manteniment i reparació d'equips de refrigeració industrial, com a cambres frigorífiques, sistemes d'aire condicionat i sistemes de refrigeració comercial.

Muntador/a mecànic

La banda salarial per a les posicions més sènior parteix dels 28.000 euros bruts a l'any que perceben aquests professionals en regions com Múrcia, Andalusia o la Comunitat Valenciana fins als 38.000 que cobren en autonomies com el País Basc.

És la persona encarregada d'acoblar els components mecànics i estructures metàl·liques, segons especificacions tècniques. Utilitzant eines manuals i elèctriques, en sectors com la indústria automotriu, aeroespacial o de maquinària pesant.

Tècnic/a de motlles

El seu salari mitjà per a les posicions de més experiència en autonomies com la Regió de Múrcia pot estar entorn de 28.000 euros anuals i aconseguir al País Basc els 38.000 euros.

Aquest perfil s'encarrega del manteniment, ajust i reparació de motlles utilitzats en processos de fabricació, com la injecció de plàstic o la fosa. El seu objectiu és assegurar la qualitat i la precisió de les peces produïdes.

Matricero/a

la forqueta salarial d'aquests/as professionals pot anar dels 28.000 euros anuals que perceben a la Regió de Múrcia als 32.000 euros de regions com la Comunitat de Madrid, Astúries, Catalunya, Aragó i Castella i Lleó. La seva remuneració més alta es percep al País Basc, amb fins a 38.000 euros anuals.

És l'especialista en la fabricació i manteniment de matrius i motlles utilitzats en processos de producció, com la injecció de plàstic o l'estampació de metalls, garantint la precisió i la qualitat de les peces produïdes.

Soldador/a

La seva retribució pot anar des de 27.000 euros a l'any en autonomies com la Regió de Múrcia a 30.000 euros en comunitats autònomes com Andalusia, el País Basc o la Comunitat Valenciana. És un dels perfils més deficitaris dins de la indústria.

És el/la professional especialitzat a unir materials metàl·lics mitjançant l'aplicació de calor, generalment utilitzant tècniques de soldadura com a arc elèctric, gas o làser, per a fabricar o reparar estructures mecàniques.

Consulta la notícia original AQUI