Anar al contingut principal

Quines són les perspectives laborals d'ocupació per a 2024?

21/12/2023

Quines tendències i desafiaments significatius marcaran el panorama laboral en els pròxims mesos? Des de Isthisjob4me, la plataforma basada en intel·ligència artificial desenvolupada per la consultora TIC Setesca, es destaquen quines seran les claus que marcaran el mercat laboral en l'any vinent.

Repunt del sector serveis

Tal com es destaca des de *isthisjob4me s'anticipa un notable repunt en el sector serveis com a generador principal d'ocupació per a l'any 2024. L'hostaleria, el turisme, el comerç i el transport seran sectors clau que experimentaran una alta demanda de personal.

Desafiaments persistents en la cerca de personal

Malgrat el creixement previst, persistiran seriosos problemes per a trobar personal qualificat. “Factors com la bretxa entre les demandes del mercat laboral i la formació actual dels cercadors d'ocupació, així com la falta de coneixement sobre canals efectius de cerca, contribuiran a aquesta problemàtica” afirmen des de isthisjob4me.

Adopció de la IA

En 2024 serà clau que els directius adquireixin competències específiques per a liderar de forma controlada la implementació de la IA i maximitzar els seus beneficis. Serà essencial que els directius posseeixin una formació que els permeti comprendre adequadament l'abast de la IA, així com els riscos i, sobretot, les oportunitats que brinda, i com aprofitar-les

Creixement en sectors productius

Alguns sectors productius, com la construcció, experimentaran un creixement significatiu, generant una major demanda de personal. No obstant això, enfrontaran desafiaments per a trobar treballadors qualificats.

Augment de la demanda de formació professional:

Segons estimacions de isthisjob4me, es preveu un augment en la demanda de treballadors amb formació professional. Aquells amb educació vocacional poden gaudir d'un avantatge significatiu en la cerca d'ocupació, fins i tot amb possibles compromisos de contractació abans de la finalització dels seus estudis.

Professions emergents i automatització

Les professions emergents experimentaran un creixement en comparació amb les tradicionals, impulsades per l'automatització de processos. Això requerirà esforços significatius per a capacitar a les persones per a rols adaptats a aquestes noves realitats.

Èmfasi en habilitats específiques

Les habilitats específiques, com la resolució de problemes, l'autogestió, el treball en equip i la capacitat de digitalització, es convertiran en actius clau en els processos de selecció.

Desafiaments per a perfils amb dificultats d'inserció

La reinserció laboral serà especialment desafiadora per a aquells amb molts anys d'experiència en sectors afectats i per a persones amb uns certs títols universitaris, els qui requeriran una reconversió educativa extensa.

Desplaçament cap a nous sectors

Des de isthisjob4me s'espera un desplaçament significatiu d'individus cap a sectors diferents a causa de les tendències esmentades anteriorment.

Augment de l'activitat empresarial

Malgrat el retrocés causat per la crisi del Covid, s'observa un lleuger augment en l'activitat empresarial. L'any 2023 i les projeccions futures indiquen un ressorgiment del treball per compte propi.

Consulta la notícia original AQUI